БЕЗ ИМЕ за ОСИНОВЯВАНЕТО

bez-ime-tag

Ние не отменяме старите традиции на уличните котки, които от много години и поколения обитават градските и селски улици, без никакви заявки и желание да бъдат осиновявани. Те, за съжаление нямат възможност да попълнят въпросник, оценяващ степента си на щастие, така че да свидетелстват за своите предпочитания.

ЛАПИ не защитава затварянето на котки в ограничени пространства, ваденето на нокти и отглеждането в условия, в които опортюнистичната природа на котките се заглушава и погребва, за сметка на желанието на стопаните да отглеждат домашен любимец.

Осиновяване на котки се налага по няколко причини:
Въпреки, че самите котки нямат нищо против да живеят на улицата, в градска среда тяхната природа на ловци и самостоятелни животни се затруднява от много обстоятелства.
Едно от тях е храната. По улиците на по-големите градове и квартали животните имат по-малък шанс да ловуват и намерят нещо подходящо за ядене. Храната от кофи и контейнери е в лошо състояние и увеличава риска от болести. Котките често не могат да я намерят навреме и гладуват.
Друго препятствие за бездомните котки е опасността от автомобили, лошо отношение и нападение от други животни (уличните кучета).

Бездомните котки имат средна продължителност на живота от 4.7 години (варира между 0 и 8.3г), докато котките, отглеждани в дом имат средна продължителност на живота от 12 до 14г (+1г за женските котки).
Бездомните котки често стават жертва на собственото си неконтролируемо размножаване – некастрираните улични котки раждат поне веднъж годишно, много от малките умират рано (по някоя от по-горе изброените причини), останалите живеят на принципа на оцеляването.
Ако обичате птици и мишки, със сигурност ще сте против уличните котки (ние обичаме птиците главно на супа).

Grozfan

Осиновяването на котки се бори с няколко предразсъдъка:
Расистки – Стремежът за домашен любимец да се взима котка „с порода”.
Суеверен – „Черните животни са по-малко желани за домашни любимци, според множество проучвания и данни от приютите по цял свят. Предразсъдъците към едри породи черни кучета като ротвайлер, лабрадор ретривър и немска овчарка са породени най-вече от предполагаемата им агресивност. Стереотипът е силен и когато става въпрос за нечистопородни животни и по тази причина шансовете за осиновяване на животни с черна окраска са мизерни.” (Фондация Четири Лапи)
Фриволен – Предразсъдъкът на „Приятели на дивия живот”, според които животните на свобода са непременно щастливи.

Как да осиновим котка

  • Огледайте се за трайно бездомни животни на собствената си улица.
  • Питайте познати с некастрирана женска котка.
  • Разгледайте сайтовете за подаряване на домашни любимци.
  • Обяви от сайта Без Дом.
  • Вземете котка от ветеринарна клиника.
  • Вземете котка от фондация или организация, работеща с бездомни животни.

Котките там често имат затрогваща предистория, някои са със здравословни проблеми, други са трудни за отглеждане у дома, но са шанс да проявим човечност и да се уверим в любящата и предана природа на котките и кучетата.

Кампания за осиновяване на домашни любимци Вземи ме вкъщи
Списък с общинските приюти и организации за защита на животните в България

Осиновяване на т.нар „котки-простаци”.
(Те не са „т.нар.” ами ние ги наричаме така). Котките, които ви презират, рушат дома, хапят ръката, що дава хляба и сьомгата, копнеят да избягат и са шумни и вокални призори.
Котките-простаци успешно се реализират като домашни любимци, стига към тях да се проявява прозорливост към нуждите им, ненатрапена обич и доверие. Запознайте се със съветите на експерта по котешко поведение Джексън Галакси.